Pregled madeža dermatoskopom

Većina ljudi ima madeže, pigmentirane promjene i druge lezije na koži lica i tijela, a veliki dio tih promjena je dobroćudan i ne zahtijeva nikakav tretman osim redovitog praćenja. Madeži se mogu pojaviti bilo gdje na koži, pojedinačno ili grupirano i obično su smeđe boje i različitog oblika, a tijekom vremena se mijenjaju. Nastanak madeža nije moguće potpuno spriječiti, a izlaganje ultraljubičastom zračenju povećava njihov broj. Određene vrste madeža predstavljaju veći rizik za pojavu zloćudnih promjena od kojih je najteži maligni melanom. Svaka opeklina od sunca korak je bliže melanomu, a osobe s većim brojem madeža također imaju veći rizik za nastanak malignog melanoma. U prevenciji nastanka melanoma ključna je kvalitetna zaštita kože, redoviti samopregled kože i dermatoskopski pregled madeža čim se uoče sumnjive promjene na koži. Pri samopregledu madeža prema ABCDE metodi posebnu pozornost treba obratiti na:A (asymmetry,asimetrija)- jedna polovica madeža ne odgovara drugoj polovici. Normalan madež je pravilnog oblika, uglavnom okrugao i simetričan,a sumnjivi (displastičan) madež je nepravilnog oblika, tj. asimetričan.


B (border,rubovi)- rub je nepravilan, neoštro ograničen, širi se u okolicu s tračcima. Normalan madež ima pravilne rubove, a onaj koji zahtijeva kirurški tretman ima nepravilne i nejasne rubove.

C (colour,boja)- normalan madež je jednobojan. Displastičan madež ima više boja i nijansi (smeđa,zelena,plava).

D (diametar,promjer)-normalan madež najčešće je u promjeru manji od 6 mm.

E (evolution,promjena)-  znak za alarm je svaka iznenadna pojava novih madeža (80 posto melanoma ne nastaje iz već postojećih madeža), kao i promjene na već postojećim madežima. 

Zato je od iznimne važnosti pravodobno uočavanje novih pigmentnih lezija, odnosno povećana rasta, promjene boje ili uzdignuća iznad razine kože već postojećih madeža. Na melanom se sumnja i u slučaju svake abnormalne promjene na koži ili krvarenja ako nije bilo ozljeđivanja, nabreknuća, crvenila, otvrdnuća ili svrbeža zahvaćenog madeža.

U Poliklinici Labar pregledati ćemo vaše madeže dermatoskopom Dermalite koji mikrokamerom višestruko povećava određeno područje ljudske kože te omogućava razlikovanje benignih od malignih promjena na koži, a samim tim je pouzdana dijagnostička metoda.kojom se detektiraju prvi stadiji kožnih tumora što uvelike povećava šanse za oporavak. Dermatoskopski pregled se preporuča učiniti jednom godišnje, a osobama koje imaju puno madeža i s višim rizikom i češće.

U našoj poliklinici madeže i ostale dobroćudne promjene kože uklanjamo 
kiruškom metodom koja podrazumijeva uklanjanje madeža kirurškim nožem. Na taj se način odstranjuju promjene za koje se dermatoskopijom dokaže da ih treba odstaniti, ali i iz drugih razloga kao što je vidljivo mjesto na kojem se nalazi madež (lice,dekolte), brige zbog mogućnosti nastanka karcinoma ili pak ponavljanja iritacija površine madeža aktivnostima kao što su brijanje, češljanje ili iritacija odjećom.

Zato nemojte čekati da se postojeći madeži promjene i da Vas tada uhvati panika, nego već sad dogovorite konzultaciju i pregled dermatoskopom i osigurajte sebi miran san.

Kontaktirajte nas